συνεργασια-σχολειου-οικογενειασ-ευτ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ = ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ

 

Έχει ερευνηθεί ότι η συνεργασία μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών συμβάλλει στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του ατόμου. Η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ τους ενισχύει την εκδήλωση της θετικής συμπεριφοράς του παιδιού (Bronfenbrenner, 1989).

Τις ημέρες αυτές των εορτών του Πάσχα είναι ευκαιρία το σχολείο να είναι ΑΝΟΙΧΤΟ για τους Γονείς, ώστε να εμπλακούν σε δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά. Εμείς καλέσαμε τους Γονείς των Ενηλίκων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες για πασχαλινά παιχνίδια και όχι μόνο. Στόχος μας, αφενός, η δημιουργία ομαδικού κλίματος μεταξύ Γονέων και Εκπαιδευομένων και, αφετέρου, η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Γονείς και Εκπαιδευτικούς.

 

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Παιδιά νηπιαγωγείου – δημοτικού, παιδιά όλων των βαθμίδων Ειδικής Αγωγής, ενηλίκους με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.

 

1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

“Ελάτε να συστηθούμε!”

ΣΤΟΧΟΙ:

Μη λεκτική επικοινωνία

Έκφραση μέσα από την κίνηση

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

1. Περπατάμε στον χώρο και όποιον συναντήσουμε, τον χαιρετάμε κοιτάζοντάς τον στα μάτια και δίνοντάς του μια ζεστή χειραψία ενώ ταυτόχρονα λέμε τ’ όνομά μας!

2. Αφού συστηθούμε όλοι με όλους, επαναλαμβάνουμε την άσκηση, αλλά αυτή τη φορά, χωρίς λόγια, κάνοντας μόνο χειραψία και κοιτάζοντας τον άλλο στα μάτια.

3. Τέλος, προτρέπουμε τα παιδιά να σκεφτούν διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να χαιρετίσουμε και να συστηθούμε στους άλλους, χωρίς λόγια και χωρίς χειραψία! ( Παρατηρήσαμε ότι τα παιδιά βρήκαν πολύ ωραίους τρόπους να χαιρετήσουν, όπως το να κουνήσουν το χέρι τους από μικρή απόσταση σε όποιον συναντούσαν, χαμογελούσαν,  χτυπούσαν τις παλάμες τους (το γνωστό “κόλλα πέντε”) ή έκαναν ότι έβγαζαν ένα φανταστικό καπέλο που φορούσαν όταν συναντούσαν τους άλλους!)

Η δραστηριότητα αυτή είναι ιδανική για να γνωριστούν οι γονείς των εκπαιδευομένων μεταξύ τους αλλά και οι εκπαιδευόμενοι να γνωρίσουν τους γονείς των συμμαθητών τους. Με αυτόν τον παιγνιώδη τρόπο γνωρίστηκαν όλοι μεταξύ τους αποβάλλοντας το άγχος που δημιουργείται όταν ερχόμαστε σε επαφή με πρόσωπα που δεν μας είναι οικεία.

2η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Βοηθώντας τα αυγουλάκια να γίνουν κοτοπουλάκια!!!

Υλικά για τις φωλιές:

Ρολό από χαρτί υγείας

Γκοφρέ χαρτί σε διάφορα χρώματα

Κουβάρι από μαλλί σε διάφορα χρώματα

Βαμβάκι

Χάντρες

Κουμπιά

Χαρτόνια

 

Υλικά για το κτήμα:

Χαρτόνι (ό,τι χρώμα κρίνετε)

Γκοφρέ χαρτί

Σοκολατένια αυγουλάκια

Θα χρειαστείτε, επίσης, καλαμάκια χονδρά.

Αρχικά, ενημερώσαμε τους Εκπαιδευόμενους πως τις επόμενες μέρες θα έρθουν οι Γονείς τους για να παίξουμε μαζί πασχαλινά παιχνίδια. Χρειάζεται να φτιάξουμε λοιπόν μαζί το παιχνίδι που θα παίξουμε.

ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ:

1. Τυλίγουμε στα ρολά το γκοφρέ χαρτί, ενώ σε μία από τις δυο τρύπες αφήνουμε περισσότερο κενό χώρο.

2. Έπειτα τυλίγουμε στο κάτω μέρος το μαλλί και κολλάμε το ρολό με σιλικόνη στη μέση του κουβαριού.

3. Πάνω κολλάμε δυο βαμβάκια και χάντρες ή κουμπιά για τα μάτια και το ράμφος των κοτόπουλων και τα ποδαράκια που έχουμε κόψει.

4. Τέλος παίρνουμε ένα πράσινο χαρτόνι, κόβουμε γκοφρέ χαρτί για μεγαλύτερη δυσκολία (ανάλογα με το δυναμικό της ομάδας) .

Το παιχνίδι είναι ΕΤΟΙΜΟ!

 

Φτιάχνουμε φωλίτσες!

 

 

Κολλάμε τις φωλίτσες στην άκρη του χαρτονιού

 

ΠΑΙΧΝΙΔΙ:

Οι Γονείς και οι Εκπαιδευόμενοι μπαίνουν σε ομάδες. Τους ενημερώνουμε πως τα αυγουλάκια χρειάζεται να μπουν στις φωλιές για να τα κλωσήσουν οι μαμάδες τους και να γίνουν κοτοπουλάκια.

ΒΗΜΑΤΑ:

1. Τοποθετούμε το χαρτόνι πάνω στα θρανία. Έχουμε κολλήσει τις φωλιές στο τελείωμα του χαρτονιού, στις οποίες έχουμε γράψει τα ονόματα των παιδιών.

2. Οι εκπαιδευόμενοι είτε με το χέρι, είτε με το καλαμάκι (ανάλογα αν εξασκούμε λεπτή κινητικότητα ή ενδυνάμωση αρθρωτών) προσπαθούν να βάλουν τα αυγουλάκια στις φωλιές. Φυσικά τους βοηθούν και οι Γονείς.

3. Δεν γνωρίζουν βέβαια αν τα αυγουλάκια πηγαίνουν στην δική τους φωλιά ή κάποιου συνεκπαιδευομένου.

4. Στο τέλος, παίρνουν τις φωλιές με τα γλυκά αυγουλάκια στο σπίτι.

 

Η όλη δραστηριότητα προκαλεί πολλές στιγμές γέλιου, ειδικά όταν οι Γονείς βοηθούν τα παιδιά τους!

3η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Παραλλάξαμε το αισθητηριακό πασχαλινό παιχνίδι, ζητώντας από τους Εκπαιδευομένους μας να ανακατεύουν τα αυγά μες το νερό, όταν χτυπά το τύμπανο και να τα μαζεύουν όσο πιο γρήγορα μπορούν μες στο μπολάκι, για όση ώρα ακούγεται η μαράκα. Τα μουσικά όργανα χτυπούσαν οι Γονείς.

Για να δείτε το ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ πατήστε εδώ.

 

Χτυπούν τα οργανάκια και μαζεύουμε αυγουλάκια!

 

Μια τέτοιου είδους συνάντηση σίγουρα θα δημιουργήσει ένα πιο ευχάριστο κλίμα τόσο μεταξύ Γονέων και Εκπαιδευτικών, όσο και μεταξύ Γονέων και Εκπαιδευομένων. Τι λέτε θα την υλοποιήσετε;

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Bronfenbrenner U. (1989). Ecological systems theory. In R. Vasta (Eds.), Annals of child development, 6, 187- 251. Greenwich, CT: JAI.

 

 

 

                                                                         Βασιλά Ελπίδα

                                                                        Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50 

                                                                             M.Ed. Ειδικής Αγωγής

                                                                                 

  Γεωργοβρεττάκου Σταματίνα

Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50 & ΠΕ01.50

M.Ed. Παιδαγωγικής ψυχολογίας

M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων

 

Ιωσηφίδου Όλγα

Μουσικός- Ηθοποιός,

Κοινωνική Λειτουργός